Ruta comercial dels varegs als grecs

Mapa que mostra les principals rutes comercials dels varegs: la ruta comercial del Volga (en vermell) i la ruta comercial dels varegs als grecs (en violeta). Es mostren en taronja altres rutes comercials dels segles viii-xi.

La ruta comercial dels varegs als grecs (rus: Путь «из варяг в греки», Put iz variag v greki ) va ser una ruta comercial medieval que unia Escandinàvia, el Rus de Kíev i l'Imperi Romà d'Orient, que ocasionalment era conegut com a Imperi dels Grecs. La ruta va permetre als comerciants varegs establir al llarg d'aquesta ruta, un comerç directe i pròsper amb Constantinoble, i que alguns d'ells es van instal·lar en aquests territoris (actualment de Belarús, Rússia i Ucraïna).

La ruta començava en algun dels centres comercials escandinaus, com Birka, Hedeby o Gotland, i després de travessar el mar Bàltic, s'endinsava en el golf de Finlàndia i seguia pel riu Nevà fins al llac Làdoga. Després, remuntava el riu Vólkhov, aigües amunt per les ciutats de Stàraia Làdoga i Veliki Nóvgorod, travessava el llac Ilmen i remuntava el riu Lóvat. Des d'allà, els vaixells havien de fer un Portaje al riu Dniprò, prop de Gniózdovo. Una segona ruta partia des del Bàltic i remuntava el riu Daugava i seguia al llarg del riu Kàsplia, fins a arribar a la regió de Smolensk, a la mateixa zona entre el Lóvat i el Dniprò, i també arribaven a Gniózdovo. Les dues rutes continuaven després aigües avall al llarg del Dniprò, creuant diverses zones de perillosos ràpids i arribaven a Kíev. Després d'entrar en el mar Negre seguien vorejant la seva costa occidental fins a arribar finalment a Constantinoble.

La ruta probablement va ser establerta a finals del segle viii o principis del IX i va adquirir gran importància des del segle x fins al primer terç del segle xi, juntament amb la ruta comercial del Volga i la ruta comercial dels khàzars als alemanys. L'ús de la mateixa va decaure a partir de la segona meitat del segle xi, amb l'auge d'altres rutes alternatives que van sorgir amb les Croades.


© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search